با توجه به شروع نمایشگاه بین المللی کتاب تهران ، در زیر یک لیست سریع و جمع و جور برای خرید کتاب های نجومی از نمایشگاه آماده کرده ام . در این لیست کتاب های عمومی نجومی تنها به صورتی بسیار مختصر و با توجه به وقت محدودی که برای خرید از نمایشگاه کتاب وجود دارد ، نوشته شده اند . در آینده ای نزدیک به معرفی و نقد تک تک این کتاب ها و کتاب های دیگری که در این لیست نیستند خواهیم پرداخت.

نجوم به زبان ساده : اگر این کتاب را ندارید و می خواهید بخرید ، یعنی هنوز نجوم آماتوری را به صورت جدی شروع نکرده اید ، ویرایش جدید آن را از گیتاشناسی بخواهید. وجودش در کتابخانه ی نجومی ها الزامی است.

شناخت مقدماتی ستارگان : هنوز هم معتقدم که هیچ کتاب دیگری به خوبی این کتاب توفیق حیدرزاده برای شروع یافتن صورت های فلکی در آسمان مناسب نیست. به گیتاشناسی مراجعه کنید.

صورت های فلکی : یک کتاب جیبی ، در اندازه ای بسیار مناسب ، با کیفیت چاپ خوب ، و البته ی ترجمه ی خوب مهندس احمد دالکی ، باز هم از گیتاشناسی

اطلس راه های ایران : اگر قصد رفتن به سفرهای نجومی دارد ، این اطلس را تهیه کنید ، شکل کتاب مانند آن استفاده از آن را بسیار راحت کرده است . یک کتاب لازم برای گردشگری نجومی است. از گیتاشناسی

از گیتاشناسی کتاب های دیگر نجومی را هم می توانید بخرید : راهنمای هفتگی و ماهانه ی آسمان شب – شناخت فضا و منظومه ی شمسی– ساختار ستارگان و کهکشان ها – و …. یک مجموعه ی کامل از کارت ها و پوستر های نجومی را هم از غرفه ی آن می توانید تهیه کنید.

ستاره شناس آماتور نوین : یک مرجع خوب با مقالاتی متعدد برای خرید تلسکوپ و دیگر ابزار های نجومی ، نسبت به دیگر کتاب های عمومی ستاره شناسی اطلاعات به روز تری دارد ، به همه پیشنهاد می کنم حتما قبل از خرید تلسکوپ و یا دیگر ابزار اپتیکی یکی دو مقاله ی مربوط به این زمینه را از این کتاب مطالعه کنند. از انتشارات آستان قدس رضوی ( شرکت به نشر )

نجوم و اخترفیزیک مقدماتی : مجموعه ی دوجلدی نوشته ی زیلیک و اسمیت یک کتاب معتبر و البته گاهی اوقات یک رفرنس دانشگاهی برای نجوم عمومی می باشد. برای هر کسی که می خواهد نجوم جدی تر را شروع کند به عنوان اولین کتاب پیشنهاد می کنم. از انتشارات آستان قدس رضوی

به همراه این کتاب ؛ کتاب کار آن ، یعنی فراگیری فعال نجوم – نوشته ی زیلیک-  و به ترجمه ی فرهاد ذکاوت را پیشنهاد می کنم . نمی دانم که در نمایشگاه عرضه می شود یا نه ، اما می توانید آن را از فروشگاه های نجومی تهیه کنید.

انتشارات آستان قدس رضوی ( به نشر ) کتاب های نجومی دیگری هم دارد که به حق بهترین کتاب های در زمینه ی نجوم هستند. در زمینه های مرتبط با نجوم ؛ و نه الزاما کتب نجومی ؛ مانند فیزیک هوا و غیره نیز می توانید کتاب هایی در آن انتشارات پیدا کنید. هر چند بعضی از کتاب های خوب آن انتشارات مانند مرزهای فیزیک – ستاره شناسی نوشته ی فرد هویل مدتی است که تجدید چاپ نشده اند.

ستاره شناسی زمان های اسلامی دکتر الیاس را هم از این انتشارات بخواهید.

ستاره شناسی برای همه : کتابی برای نوجوانانی که می خواهند نجوم را به تازگی شروع کنند. سبک کتاب بسیار شبیه به کتاب های آسیموف است. از انتشارات سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح

انتشارات سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح نیز کتاب های نجومی بسیار خوبی دارد. عموما چاپ کتاب هایش خوب است و با قیمت های مناسب.
البته بر خلاف کتاب های انتشارات آستان قدس رضوی که کتاب هایش از سطح علمی بالاتری برخوردارند ؛ اکثر کتاب های سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برای سنین نوجوانان مناسب است.
یکی از بهترین اطلس های آسمان چاپ شده در ایران را نیز می توانید از این انتشارات بخواهید. هرچند اطلس راهنمای آسمان این انتشارات به صورت رنگی چاپ شده است ، ولی من همچنان معتقدم که اطلس هایی که می توانید از اینترنت تهیه کنید و سپس پرینت بگیرید بسیار بهتر خواهند بود.

ستاره شناسی عملی : تا وقتی آن را نخوانید و تعدادی از برنامه های آن را عملی نسازید ، یک منجم آماتور واقعی نخواهید بود . کتابی نوشته ی پرسی سیمور و از انتشارات مدرسه. حتما آن را بخرید.

اسطرلاب : کتاب اسطرلاب دنی ساووا ، اصرار زیادی ندارد که در مورد تاریخچه ی اسطرلاب و با کلمات چندین قرن پیش با شما صحبت کند. به جای آن به صورتی دلنشین به شما چیزهایی از نجوم کروی و روش ساخت و استفاده از یک اسطرلاب ساده را آموزش می دهد. از آن کتاب هایی است که بعد از خواندن آن ، ترس شما از نجوم قدیم و هندسه ی کروی می ریزد. از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

نجوم کروی : نجوم کروی و یکی دو واژه ی نامه ی تخصصی نجومی و فیزیکی را از انتشارات مرکز نشر دانشگاهی بخرید.

طرح فیزیک هاروارد – واحد ۲ – حرکت در آسمان : کتابی را میخرید که رادرفورد و واتسون نویسندگان آن هستند. یک کتاب کاملا بدون عیب و نقص ، با سبک بسیار جذاب آموزشی هاروارد.از اخترشناسی در باستان ماجرای کتاب شروع می شود ، بعد از گذر از یونان ، به ماجرای کپلر و گالیله می رسد و سپس با قوانین نیوتون خاتمه پیدا میکند. از انتشارات فاطمی تهیه کنید.

ستاره شناسی با رایانه های خانگی : برای کسی که میخواهد همچنان نجوم را دنبال کند حتما توصیه می شود. به جز برنامه نویسی های نجومی ، نکات ریز علمی بسیار زیادی را نیز در دل خود جای داده است. از انتشارات نوید شیراز

نوید شیراز چند کتاب نجومی دیگر ؛ مخصوصا در زمینه های اخترباستان شناسی نیز دارد ؛ که یکی از بهترین های آن ها ستاره شناسی تمدن های کهنمی باشد.

از انتشارات ایران شناسی نیز چند کتاب نجومی و نقشه ی آسمان می توانید تهیه کنید. البته من این نقشه را به چند نفری هدیه داده ام ، که عموم آن ها از کیفیت بد آن و سخت بودن استفاده از آن نالیده اند.

مسلما کتاب های نجومی دیگری نیز در نمایشگاه وجود دارد که می توانید تهیه کنید. من در این لیست فقط چند تایی از عمومی ترین کتاب های نجومی را که هر منجمی باید آن ها را در کتابخانه اش داشته باشد معرفی کرده ام.

اگر تصور می کنید جای کتابی در این لیست خالی است ، نام آن و ترجیحا انتشارات آن را در قسمت نظرات وارد نمایید، تا دیگران هم بتوانند از آن ها استفاده کنند.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *