گردهمایی چهارطاقی نیاسر از دریچه ی نجوم امسال در صبحگاه روز شنبه اول تیر ماه ۱۳۸۷ در کنار چهارطاقی نیاسر برگزار می شود.

عنوان برنامه ها :
رصد طلوع خورشید در انقلاب تابستانی از بین ستون های چهارطاقی نیاسر
سخنرانان :
1- رضا مرادی غیاث آبادی ، اخترباستان شناس و پژوهشگر چهارطاقی های ایران
2- ا.صفایی از رصدخانه دانشگاه کاشان
3- مسعود عتیقی از انجمن نجوم آماتوری ایران

از سایت دانشگاه کاشان

یادداشت جناب آقای غیاث آبادی در باره ی این برنامه :

برنامه دیدار از طلوع خورشید انقلاب تابستانی به روال چند سال گذشته و پس از انتشار نظریه نگارنده پیرامون کاربری تقویمی چارتاقی‌های ایران، در بامداد یکم تیرماه در کنار چارتاقی نیاسر کاشان برگزار می‌شود. برنامه امسال چند هدف اصلی را دنبال می‌کند:
۱- دیدار و آشنایی عملی دوستداران اخترباستان‌شناسی با شیوه زمان‌سنجی در بنا و آنچه که در نوشته‌های خود و از جمله در کتاب «نظام گاهشماری در چارتاقی‌های ایران (تهران، ۱۳۸۰) آورده بودم. با توجه به اینکه شماره تازه مجله نشنال جغرافی با مجموعه‌ای از فیلم، گزارش‌ و عکس‌های فراوان، به یکی از مشهورترین سازه‌های تقویمی در جهان، یعنی بنای «استون هنج» Stonehenge در جنوب انگلستان پرداخته است، علاقه‌مندان می‌توانند با مقایسه تصاویر این نشریه با آنچه در چارتاقی نیاسر می‌بینند، پی به دقت و عظمت این یادمان بزرگ دانشی ایرانیان ببرند. در هیچیک از عکس‌ها و تصاویری که از بنای استون‌هنج در کتاب‌ها و نشریات بی‌شمار منتشر شده است، به دلیل دقت و قابلیت کمتر آن بنا، هرگز ممکن نشده است تا تصویر خورشید با چنین چشم‌انداز و دقتی که در عکس بالا دیده می‌شود، به وجود آید و شهرت آن بیشتر به خاطر تبلیغات وسیع و اهمیتی بوده است که مردمان آن کشور به این اثر باستانی ارزشمند داده بوده‌اند.

2- آشنایی با نظرهای احتمالی منتقدان کاربری تقویمی چارتاقی نیاسر و بررسی میدانی نقدهای آن.

3- پیشواز از همایش چارتاقی نیاسر برای سال جهانی نجوم (انقلاب تابستانی سال ۱۳۸۸) و آخرین فرصت برای دیدار و بررسی عملی پژوهشگران (و نیز منتقدانی) که قصد دارند با ارائه مقاله در این همایش شرکت کنند.

4- بررسی دقیق‌تر زاویه ساعتی خورشید در لحظه طلوع و در نقطه غروبگاهی برای اندازه‌گیری‌هایی با دقتی افزون‌تر از یک درجه که پیش از این محاسبه شده است. البته در صورتی که غبار بامدادی امکان این اندازه‌گیری را بدهد.

5- ادامه فیلمبرداری آقای رمضان‌زاده (فیلمساز مستند) و گروه ایشان برای فیلم مستند چند قسمتی «بناهای تقویمی ایران» و نیز نماینده انجمن گوگل ارت در تهیه عکس‌های اختصاصی برای مدخل «چارتاقی نیاسر» که به تازگی به برنامه گوگل ارت افزوده شده و بر نقشه‌ها و عکس‌های هوایی آن مشخص شده است.

6- بررسی میزان و چگونگی آسیب‌هایی که به دلیل بی‌توجهی و تصمیم‌گیری‌های ویرانگر برخی مسئولان محلی، در هر سفر با نمونه تازه‌ای از آن آشنا می‌شویم.

پژوهش میدانی دیگری نیز باکوشش آقای جمال‌الدین فرشته‌خصلت بر روی چارتاقی «خانه دیو» در کوهستان‌های دورافتاده جنوب غربی سبزوار انجام می‌شود. این نخستین بررسی نجومیِ این بنا و قیاس آن با دیگر چارتاقی‌های ایران است که برای ایشان آرزوی موفقیت دارم.

از سایت پژوهش های ایرانی

– اطلاعات بیشتر و برنامه ی تور های نجومی که به این مراسم عازم هستند را به زودی در سایت رصدگاه میتوانید ببینید.

[toggle title=”نمایش در نقشه گوگل”]
رصدگاه های ایران را در یک نقشه بزرگتر ببینید[/toggle]

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *